Enheter:
0
Pris NOK:
0.00
Søk
Søk
BYGG DITT EGET:
FÅ NYHETSBREV
E-post:
Velge surf brett?

 

 

Jeg har lyst til å begynne å surfe, eller jeg har forsøkt når jeg har vært på ferie, og jeg har lyst til å kjøpe et eget brett. Hva skal jeg gå for?

 
Hvis du er en nybegynner er valget av riktig brett ganske enkelt. Du trenger bare å vurdere og fange bølger på dette stadiet. Ikke bry deg om komplekse designelementer! Tro heller ikke du vil bli god i løpet av kort tid (selv om du er talentfull og god til mye annet). Det er ikke uten grunn at de mest erfarne surferne er arbeidsledige eller bare har tilfeldige jobber. Surfing krever et stort engasjement dersom du skal bli god. Tid er en essensiell faktor for en surfer.
Erfarne surfere velger også brett mye på erfaring, intuisjon og følelse like mye som tekniske data. Som nybegynner (selv om du ikke kan fordra det ordet) må du konsentrer deg om å få riktig størrelse (lengde, bredde, tykkelse) og type brett. De fleste vil fortelle deg at et longboard er det riktige valget, men det er ikke det eneste alternativet.
 
Tenk deg at du sitter på ditt brett og en glassaktig bølge hever seg bak deg! Du padler og akkurat i rette øyeblikk "popper" du deg opp og du står perfekt, får vendt brettet på tvers av bølgen, du har saltvann i ansiktet og solen i ryggen og kjenner lukten av voks og salt.  Du surfer og har det som for milioner av mennesker er det ultimate stimuli i livet - du føler rett og slett at livet har mening!
 
For å forstå hva surfing er og få det adrenalinkicket som man får når man klarer å komme seg opp første gangen, vil lange brett vanligvis få deg opp i løpet av de første timene. Uten å oppleve dette så får de fleste heller ikke tenningen og lysten til å øve videre. Derfor er et lengere brett veldig bra for de fleste i begynnelsen.
Det er heller ikke slik at du må kvitte deg med ditt lange brett når du blir bedre. Dette kan du benytte når bølgene er små og har lite fart. Så har du kanskje også noen venner som har lyst til å reise sammen med deg å prøve (det er tross alt hyggelig å dra sammen med noen). Da er det fint å ha et slikt brett.
 
Hvis målet ditt er å manøvrere bør du prøve en mid size funboard surfbrett eller egg form. Du vil lære å vende mye tidligere på et brett som er litt kortere, og med riktig bredde og tykkelse vil det tillate deg å fange bølger nesten like enkelt som du ville gjort det på et langt brett. Et kort brett vil også hjelpe deg til å spinne rundt før du starter å padle for å fange en bølge. Man ser mange nybegynnere som har problemer med å komme i posisjon med lange brett, og hvis de ikke er gode i padling kan for lange brett være en ulempe. Omvendt, veldig bra skateboardere kan en være i stand til å lære på et shortboard surfbrett, men det er bedre å jobbe seg ned fra et lengre brett eller et egg.
 
Vi ville ikke foreslå et shortboard surfbrett for en nybegynner med mindre du kan surfe og har barn som du ønsker å lære og surfe. I så fall vil du sannsynligvis være med på å skyve dem inn i bølgene nær land. Hvis du har barn har du sannsynligvis allerede et brett lite nok til å passe et lite barn. Det beste vil sannsynligvis være å ha et eget barnebrett. Snakk med din lokale forhandler!
Det neste du må vurdere er dimensjonen av surfebrettet, og som en nybegynner trenger du bare å vurdere lengde, bredde og tykkelse. Når du blir mer avanserte er det andre dimensjoner og design elementer å ta hensyn til. Som for eksempel rocker, V, konkav, finne plassering, finne typer og kantenes form. Men la oss nå holde oss til det grunnleggende! For å maksimere potensialet i surfingen og gleden, må brettet passe for deg. For eksempel vil kjøp av feil størrelse sko føre til problemer. Det samme gjelder for surfebrettet ditt.
 
 

Her er en enkel skala for å hjelpe deg med å finne den rette dimensjonen:

 
En liten surfer vil være mellom 25-50 kg, medium vil være 50-80 kg, stor vil være 80-110 kg og noen over 110 kg. vil være en x-large surfer. Hvis du vurderer et longboard vil 9'0 til 9'6 lengde for medium, large, og x-large være passende (surfbrett kommer fra USA og måles i fot og tommer).
Noe lengre enn dette er egentlig ikke nødvendig for de fleste nybegynnere. Et lett medium eller liten surfer bør vurdere en mini malibu med en lengde mellom 8'0 og 8'6.
 
På den annen side, hvis du vurderer et fun board eller et egg er noe mellom 6'8 og 7'6 (i riktig tykkelse området) passende for small, medium og large surferen. En x-large surfer vil gjøre det bra på en 8'0. Tykkelse er den viktigste dimensjonen på et nybegynner surfebrett fordi den bestemmer hvor lett padling og fange bølger er (tykkelsen har stor betydning for hvor godt du flyter).
 
Longboard for liten til medium surfere skal være mellom 2 ½ - 2 ¾, for store surfere 2 ¾ - 3, og for x-store surfere 3-3 ¼. Du kan bruke samme tykkelse skala for minitankers.
For funboards og egg; en liten til middels surfer bør se etter noe i 2 ¼ - 2 ½ serien, en stor surfer 2 ½ - 2 ¾, og for en x-stor surfer vil 2 ¾ - 3 være tilstrekkelig.
 
På nybegynnernivå, vil bredden på surfebrettet ditt være den minst viktige dimensjonen. Det beste rådet vi kan gi deg er å måle din bredde ved hvor godt brettet passer under armen. For å måle dette bærer du brettet under armen ved å sette en kant under armehulen og gripe den andre kanten med hånden. Du skal føle deg komfortabel når du bærer brettet. For korte personer med normal voksen vekt kan dette gi en feil indikasjon da de egentlig trenger et litt større brett. Tanken er å kunne bære brettet komfortabelt.
Når du avanserer i ferdigheter vil bredden bli mer viktig for deg ettersom den påvirker kurven (outlinen) i brettet ditt. Men nå skal du bare konsentrere deg om å fange bølger og ikke bekymre deg om detaljerte design elementer som ditt brett sin kurve / outline.
 
Stol på din lokale surfbrett shaper eller forhandler når det gjelder designelementer til du føler din evne har steget over nybegynner nivå og husk at målingene vi har antydet ovenfor bare er en rettesnor. Du får bøtter av forskjellige råd fra andre surfere, shapere, surfebrett selgere, og alle andre som vet litt om brett design (og ofte så er slik at desto mindre de kan desto mer sikre råd får du…)
 
Til slutt vil du etter hvert finne ut hva som fungerer best for deg ved å prøve forskjellige former, brett og surfing i en rekke bølger / forhold. Bølger er veldig forskjellige og det brettet som er 100% et sted i verden er ikke nødvendigvis bra et annet sted. Rådene som er gitt her gjelder for nytt utstyr. De aller fleste serieproduserte brett på markedet har en bra kurve, finne, etc. for en nybegynner.
 
På lik linje med et snowboard eller en ski så blir spennet dødt / flatt etter en tids bruk og da er egenskapene i utstyret redusert til et veldig lavt nivå. Det samme gjelder surfbrett. Det er ikke noe i veien for å kjøpe brukt utstyr, men sørg for at du ikke får utstyr som egentlig skulle vært kastet!
 
Ta kontakt om du lurer på noe!

Facebook

Facebook Følg oss på Facebook for nyheter, salg, o.s.v.

Prepping

Prepping Brett som sklir er bedre å kjøre på. Vi prepper brettet ditt.
Les Mer

Kjøp mindre

Kjøp mindre Vi ønsker å selge deg færre, men bedre ting som varer. Det er bra for både deg og miljøet!
Les Mer

Send gave

Send gave Er du på reise? Har du glemt gaven? Ikke noe problem.
Les Mer

Kataloger

Kataloger Kataloger, tekniske data, info om eldre produkter? Du finner det kanskje her!
Les Mer