Enheter:
0
Pris NOK:
0.00
Søk
Søk
BYGG DITT EGET:
FÅ NYHETSBREV
E-post:
Historie
Windsurfing som sport og fritidsaktivitet ble ikke populært før på slutten av 70 tallet, men før dette har før dette er det mange veldig gamle versjoner av seil som er holdt vertikalt (fra gamle Polynesia). Det finnes flere historier om hvem som designet det første windsurfingbrettet, og det eksisterer noe usikkerhet rundt dette. Det som synes mest sannsynlig er at Newman Darby i 1948 var den første som unnfanget ideen til hva som er opphavet til det moderne seilbrettet.
Jim Drake begynte å diskutere hvordan man kunne sette seil på et surfbrett med sin venn Fred Payne i 1964. Deres ide var da å benytte en kite / drage. Imidlertid forkastet de dette. Jim Drake møtte senere Hoyle Schweitzer, og sammen drev de videre med denne ideen. Under et coctilpary hjemme hos Hoyle Schwitzer i Pacific Palisades, California utfordret vertinnen, Diane Schweitzer, hennes gjester og ektemannen å slutte og snakke om en ide om å kombinere seiling og surfing. Diane satte en dato for lansering for å holde mennene på sporet! Hjemme i Hoyle sitt hus bygget de det første brettet som skulle bli opphavet til hele windsurfing sporten. Den 23. mai 1967 dro de til stranden med ”The Skate” som de kalte farkosten.
 
I 1968 leverte Jim og Hoyle som enkeltpersoner en patentsøknad som ble godkjent av USPTO i 1970. Det finnes ikke noe bevis for at de to hadde kjennskap til tideligere design av seilbrett, men Jim Drake har akseptert at selv om han er blitt kreditert for oppfinnelsen så var han sannsynligvis ikke mer enn nummer tre etter Newman Darby og engelske Peter Chilvers.
 
Samme år (1968) grunnla Hoyle, Diana Schwitzer selskapet Vindsuring International i California for produsere, markedsføre, lisensiere og selge windsurferen. Det eide patentet ble lisensert av Drake og Hoyle til Vindsurfing International. Selskapet registrerte varemerket ”windsurfer” i 1973, og lanserte sitt seilbrett Windsurfer som en en-type klasse. Jim Drake fikk en jobb i Pentagon og flyttet til Washington og Hoyle tok kontroll over Vindsurfing International. Dette førte til at forholdet mellom Jim og Hoyle ble ganske dårlig, og Vindsurfing International kjøpte da hans del av patentet for usd. 36.000.-
Mange mener (sannsynligvis med rette) at det som skjedde var ufint, og selv om kreditt må gis til Drake for oppfinnelsen av windsurfing som sport, var det egentlig Hoyle og Diana Schweitzer som ga liv til den nye sporten windsurfing. Deres visjon, energi og lidenskap har vært avgjørende for sportens utbredelse og er betydelig undervurdert.
 
Gjennom 70 tallet promoterte Schweitzer sporten aggressivt og patentet ble lisensert til en rekke produsenter verden over. Som resultat fikk sporten en fantastisk utvikling. Spesielt i Europa der det var mange mennesker som følte seg hjemme med brettsport, men manglet muligheter for å utøve denne. Snowboard var ikke på markedet, surfing manglet forhold og skateboard var for eksempel forbudt i Norge.
 
På grunn av den kommersielle utviklingen sporten hadde på 70 og 80 tallet, og de store økonomiske interessene som fulgte med dette har det vært en rekke rettssaker om patent rettighetene. Faktisk har dommer vedrørende windsurfing patentet forandret patentlovgivningen i flere land og blitt eksempler på skoler/universiteter.
 
Et av de første Windsurfer brettene som kom til Norge (1973) kan sees i butikken til Whitewater.
 
 

Facebook

Facebook Følg oss på Facebook for nyheter, salg, o.s.v.

Prepping

Prepping Brett som sklir er bedre å kjøre på. Vi prepper brettet ditt.
Les Mer

Kjøp mindre

Kjøp mindre Vi ønsker å selge deg færre, men bedre ting som varer. Det er bra for både deg og miljøet!
Les Mer

Send gave

Send gave Er du på reise? Har du glemt gaven? Ikke noe problem.
Les Mer

Kataloger

Kataloger Kataloger, tekniske data, info om eldre produkter? Du finner det kanskje her!
Les Mer