Enheter:
0
Pris NOK:
0.00
Søk
Søk
BYGG DITT EGET:
FÅ NYHETSBREV
E-post:
Snowboard Historie

Snowboard er en ganske ung sport med røtter tilbake til 60 tallet. Det første kjente brettet som kan kalles et snowboard ble laget av Tom Simms i 1963. Dette snowboardet laget han av kryssfiner som en oppgave på skolen, og han kalte det ”Ski Board”. Senere started Tom Sims et eget selskap for produksjon og salg av snowboard utstyr. Sims Snowboard var i en periode et av de ledende merkene i verden.
 
Den neste som kom opp med en ide var Sherman Poppen. Sherman kostruerte et brett i 1965 som han kalte ”Snurfer” (egentlig var det kona hans som fant på navnet). Det han gjorde var å lime og skru sammen to ski, montere en plate på toppen og feste et tau i fronten som man kunne holde i. Dette gav han til sin datter, og snart ville alle i nabolaget ha en slik. Snurferen ble masseprodusert og solgt på supermarkeder, og i en periode må man kunne si at den hadde en viss kommersiell suksess.
 
Surfing er mor til alt av brettsport og så også med snowboard. Snowboard har sine røtter i surfing og ønsket om å kunne surfe om vinteren og på snø. Slik sett har design og form på snowboard blitt hentet fra surfing. Listen av snowboard pionerer som hadde sin motivasjon og inspirasjon fra surfing er ganske lang. Nevnt er Sherman Poppen, men andre som bør tas med her er for eksempel Dimitrije Milovich (Winterstick Snowboards), Bob Webber (Yellow Banana), Jake Burton Carpenter (Burton Snowboard) Tom Sims (Sims Snowboard), Mike Olson (Gnu Snowboards), Chris Sanders (Avalanche Snowboards), med flere. Alle sammen eksperimenterte og utviklet forskjellige snowboards.
En av de som det er verdt å legge merke til er Bob Webber snowboard fra 1972 som også ble patentert. Dette patentet solgte han siden til Jake Burton Carpenter i 1990. Motivasjonen for dette var at Jake ønsket, på bakgunn av dette patentet, å innkreve en lisens på alle snowboard som ble produsert i verden. Han skiftet mening om dette.
 
Grunnleggeren av Burton Snowboards, Jake Burton, begynte å lage brett av glassfiber i 1979. Han laget også bindinger for å oppnå bedre kontroll.
Imidlertid kom det virkelige gjennombruddet fra Dimitrije Milovich som var en surfer fra østkysten av USA. Han hadde en ide om å surfe på snø med serveringsbrett. Han utviklet denne ideen, og i 1972 startet han et firma som het Winterstick. Tanken bak Winterstick designet var at man skulle surfe på snø med en ”feeling” som på et surfboard, men det var bygd opp som en ski.
Firmaer som Winterstick (Utah) og Flite Snowboards (Newport) begynte å produsere snowboards på samme måte som man bygger en ski fra små garasjer. Dette skjedde ca. 4 år før andre snowboard firmaer kom på banen. Før dette hadde alle snowboards blitt laget av finerplater liknende de man lager skateboard av. Dette skifte gjorde at man begynte å lage sterke og lette brett som man kunne begynne å kjøre ordentlig med. Det neste store skjedde i 1980 når man monterte stålkanter på brettene. Før hadde de stort sett bare blitt benyttet i løssnø.
Nå inntok snowboardet alpinanleggene og utbredelsen skjøt virkelig fart.
 
 

 

Facebook

Facebook Følg oss på Facebook for nyheter, salg, o.s.v.

Prepping

Prepping Brett som sklir er bedre å kjøre på. Vi prepper brettet ditt.
Les Mer

Kjøp mindre

Kjøp mindre Vi ønsker å selge deg færre, men bedre ting som varer. Det er bra for både deg og miljøet!
Les Mer

Send gave

Send gave Er du på reise? Har du glemt gaven? Ikke noe problem.
Les Mer

Kataloger

Kataloger Kataloger, tekniske data, info om eldre produkter? Du finner det kanskje her!
Les Mer