Enheter:
0
Pris NOK:
0.00
Søk
Søk
BYGG DITT EGET:
FÅ NYHETSBREV
E-post:
Hvordan velge skate longboard?

Longboard er en type skateboard som har blitt mer og mer populær, og det finnes en mengde forskjellige typer. Vi skal her ta deg igjennom det meste av det du trenger å vite om longboard slik at du har større mulighet for å velge rett utstyr. Longboarding er ofte referert til som surfing på asfalt eller ”streetsurfing”.

Sammenliknet med vanlige skateboards er longboards ment for reise. Det som gjelder er hastighet, kontroll og manøvrering, og det som gjelder ved valg av brett er din størrelse, hvor du skal bruke det, hva du skal bruke det til og din stil.
 

Hvorfor lange brett?

Longboards er bygget for å bevege seg raskere og forflytte seg over større avstander enn vanlige rullebrett. Jo lengre brett, jo mer stabilt blir det, men du vil ofre smidighet og evne til å ta raske svinger desto lengre brettet blir. På lengre brett kan du også stå med større avstand mellom føttene. Man blir derfor mer stabil på lengre brett. Samtidig vil også høyere personer ofte naturlig nok foretrekke lenger brett.
Lengder varierer fra 24 til 60 tommer. Brett lengre enn 50 tommer brukes vanligvis for downhill speedboarding og racing, selv om noen velger dem for deres ekstra stabilitet. Når du handler, vil du finne brettene brutt ned i kategorier basert på deres størrelse. Den korteste er mini longboards, etterfulgt av cruiser longboards, downhill brett og racing longboards som er den lengste typen.
For nybegynnere er et kortere brett i orden. Spesielt hvis du skal gå over fra et vanlig skateboard. Dette vil hjelpe deg å få en følelse for longboard manøvrering uten å tvinge deg til å mestre større svinger eller håndtere for mye fart.
 

Materialer og Shape

De fleste longboard plater er laget av tre. Noen er også laget av kompositt materialer. De fleste brettene er laget av 7 til 10 lag med tykk bjørk eller kanadisk lønn limt sammen og presset i en form. Mer komplekse dekk er laget med glassfiber og karbonfiber i tillegg. Disse modellene er dyrere, men de er lettere og har ekstra stivhet.
Formen på en plate kan forbedre ytelsen. Vanligvis er longboardet enten flatt eller konkavt, der kantene bøyer opp fra sentrum. Longboard decks med camber er bøyd opp på midten, noe som gir dem mer sprett (pop). Brett med rocker bøyer seg ned på midten og gir utøveren et lavere tyngdepunkt. Konkave plater gir stivhet og innflytelse og lar deg føle kantene på brettet med føttene. Ulempen med konkave brett er at det gjør det vanskeligere å bevege føttene på toppen av brettet. Hvis du ønsker å cruise og slappe av på et longboard så skal du velge et flatt brett.
 

Longboard Flex

Fleksibiliteten, eller flex, på et brett er dets evne til å reagere på press fra din egen vekt. Materialene som brukes i brettet påvirker flexen. Med finer brett kan man som regel tilby flere typer flex enn med bruk av kompositter. Stive brett vil gi stabilitet, men ikke gi mye tilbake når du presser det ned med din vekt. Jo mer flex et brett har desto mykere blir turen da det vil absorbere støt bedre enn et brett med lite flex.
Hva du skal ha er et spørsmål om bruk og din egen vekt. Er du tung og benytter brettet i høye hastigheter trenger du selvfølgelig et stivere brett. Benytter du brettet til cruising i byen er det mye bedre å ha et brett som reagerer fortere og har mer komfort.
Har brettet veldig mye flex kan det oppleves som vanskelig da det vil reagere på alt du gjør. Stivere brett er enklere for de som ofte hopper av brettet i fart og de vil av mange oppleves som enklere å bruke fordi de ikke påvirkes av dine bevegelser på samme måte som et mykt brett.
 

Hjul

Longboard hjul skal være laget av polyuretan og har en diameter mellom 60 mm og 100 mm. Større hjul gir deg mer fart og mer stabilitet på ujevne overflater, men de trenger mer plass til å svinge enn mindre hjul. Hjul kommer også i varierende grad av hardhet. Myke hjul har bedre grep og sitter bedre i svingene, men de er tregere og slites fortere. Harde hjul overfører mer vibrasjon og har dårligere grep, men de glir bedre, er lettere å slide med og varer lengre.
Hjul kommer noen ganger med inserts kalt kjerner, som er et hardere materiale som bidrar til å opprettholde kulelagrene sin posisjon. Ulempen med disse kjernene er at de vanligvis er laget av plast og kan bli utsatt for sprekker eller skader.
 

Kulelager

Et longboard hjul er festet til brettet med trucker med kulelager. De fleste lagrene er laget av stål, som er standard for skateboard. Vanlige stål kulelagre å benytte til longboard er Abec5 eller Abec7. De høyeste kvalitets lagrene er laget av keramiske materialer og rettet mot brukere med spesielle behov. De er dyre, men de tilbyr en jevnere gange, rust motstand og mindre vekt enn stål modeller. Keramiske kulelager har også en høy varme motstand som hindrer dem fra og deformeres under raske nedfarter.
 

Trucker

Trucker fester hjulene til brettet, og de ​​er også viktig for kontroll av brettet. Longboard trucker er brede enn standard skateboard trucker slik at de kan ta imot større plater. De vanligste truck bredder for longboards er 150mm og 180mm. Trucker med forbedret manøvreringsevne har mykere polyuretan foringer eller fjærer som tillater dem å snu lettere. Downhill trucker har hardere foringer eller fjærer for å holde brettet stabilt i høye hastigheter. Når foringene (bushings) bli hardere blir det vanskeligere å svinge med brettet. Disse foringene kan du skifte etter behov. Når du har valgt brett er truckene den delen som du kan justere for å forandre brettets egenskaper.
 
 

Facebook

Facebook Følg oss på Facebook for nyheter, salg, o.s.v.

Prepping

Prepping Brett som sklir er bedre å kjøre på. Vi prepper brettet ditt.
Les Mer

Kjøp mindre

Kjøp mindre Vi ønsker å selge deg færre, men bedre ting som varer. Det er bra for både deg og miljøet!
Les Mer

Send gave

Send gave Er du på reise? Har du glemt gaven? Ikke noe problem.
Les Mer

Kataloger

Kataloger Kataloger, tekniske data, info om eldre produkter? Du finner det kanskje her!
Les Mer